Musteri nyheter

Musteri Nyheter

Invigning av Musteriets nya lokaler 


Invigningen av musteriets nya lokaler genomfördes på äppletsdag 25 september.

Trädgårdsföreningens ordförande Anki Plate Björson hälsade alla välkomna till musteriet och invigningen.


Inger Ekrem Förbundsordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård berättade lite om äpplen och musteriets betydelse i sverige under 1900-talet. Många musterier startade upp under andra världskriget men det är inte så många av dem som fortfarande är i gång.
Inger klippte "bandet" som var den fina äppelgrensskulptur som Susanne Olsson hade gjort dagen till ära. Nu var Musteriet på Betonggatan invigd.
En guidad visning i de nya lokaler som nu blivit mycket mer ändamålsenliga än den förra lokalen och mer lättarbetat tex att det nu finns vatten indraget så man slipper dra slang från annan fastighet och i och med det kan musta även om det är minusgrader ute.Pelle Adamsson visade hur man pressade äpplena och efteråt fyllde musten på flaskor. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Musteriverksamheten 2020

Ett år med bra tillgång av äpplen dock lite sviktande intresse för att leverera dessa till musteriet så det blev en hel del plockning. Ett otroligt mustargäng gjorde så det blev en fantastisk säsong trots att all vår utrustning levde sitt eget liv och krånglade konstant. Direkt efter säsongen flyttades all utrustning till vår nya lokal i gamla betongfabriken, en flytt som gick som smort fast det återstår mycket innan allt är klart för press igen. 


En bra säsong och all must är som vanligt såld, och en del av vår råmust såldes för att förädlas till Calca Dal en dalslänsk äppelsprit och även till äppelcider som Johan Postma i Edsleskog gjorde. Åmåls kommun gjorde också ett inköp av musten så att våra gamla på serviceboendena kunde få dricka vår fina must till julen. Detta hoppas vi kommer att bli en tradition.


Nu hoppas vi på att bra äppelår 2021 och att många vill lämna in sina fina äpplen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Musteriverksamheten 2019

2019 års äppleskörd blev inte som vi hade tänkt oss. Vädrets makter gjorde oss orätten att mitt

under frukblommnigen komma åter med en period av kyla som gjorde att våra älskade pollinerande vänner inte flög ut och gjorde sitt jobb för att vi skulle kunna göra vår goda must.

Eftersom hoppet r det sista som överger mnniskan så tror vi på att skörden år 2020 skall bli normal så att vi på musteriet kan få sätta igång vår produktione igen. 

För produktinsåret 2020 är lokalerna säkrade för årets skörd. Jakten på lämplig lokal pågår för fullt med hjälp av kommunens folk. vi tar tacksamt emot tips på lokal, kontakta någon  i styrelsen om ni vet någon lämplig lokal.

Musteriverksamhet 2021

Ingen mustning i årOBS! Endast vinteräpplen.

Det gör inget om de är angripna av mask bara de inte är ruttna. 


Vi kan ordna hämtning och ev plockning av äpplen om ni inte har möjlighet att göra det själva.


Telefon under mustsäsongen 070-5928153


Musteriet hittar n i på Betonggatan 6, Åmål

(Gamla Betongen) 


Försäljning av äpplemust tider kommer att uppderas i september.Finns mer information att läsa om Musteriet i meny ovan.