Sunes Squashpudding

4-6 personer

Skala och kärna ur squashen, skär den först i skivor sedan i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten. Mosa dem med gaffel till en massa. Tillsätt sedan moset till en smet som Du blandat av.

1 dl mald sötmandel.
3 st rivna bittermandlar.
½ dl strösocker.
3 msk vetemjöl.
2 st ägg.
2,5 dl mjölk.

Till en stor form görs satsen 3- dubbel. (= En 2-kilos squash som urkärnas)
Grädda i ugnen ca 200 grader i 25 minuter. Kvarstå sedan i ugnen ca 15 minuter på eftervärmen. Servera med Hallonsylt eller jordgubbssylt.

Hallonsylt


ca 1,5 kg
1 kg hallon
1/2 dl vatten
7-8 dl strösocker
1 krm natriumbensoat
Gör så här
Rensa bären och lägg dem i en gryta. Tillsätt vattnet. Koka upp långsamt på svag värme under lock och fortsätt koka på svag värme i 5 min. Tillsätt socker, rör om och koka upp. Låt sylten koka på svag värme utan lock i 10 min. Tag bort skum. Rör ut natriumbensoat med en liten mängd sylt och blanda sedan ner det i resten av sylten. Häll upp sylten på varma, rengjorda burkar och sätt genast på locket. Förvara svalt.

Jordgubb och rabarbersylt


500 gr jordgubbar
1 kg rabarber
1,4 l socker
Om den inte ska frysas
1,5 krm natriumbensonat
1,5 krm kaliumsorbat

Skölj bara bären om det är absolut nödvändigt Varva bären med sockret i en gryta, låt den stå och safta sig. Koka bärmassan långsamt och under viss omrörning på svag värme 10-20 min.Skaka grytan ett par ggr under tiden Ta grytan från värmen och låt sylten vila ett par minuter.Skumma. Häll upp i plastburkar och frys eller:Rör ut konserveringsmedlen i en kopp med lite av den varma sylten och rör ner det i grytan. Häll upp på varma burkar ända till kanten.

Rårörd jordgubbssylt.


2 l jordgubbar
5 dl socker
(½ - 1 gr bensonat om den inte ska frysas.)

Rensa och skölj bären, varva dem i en bunke med sockret. Rör lugnt med träslev i 45 minuter. Häll upp sylten på rengjorda burkar och frys.