4-6 personer
Skala och kärna ur squashen, skär den först i skivor sedan
i mindre bitar. Koka dem mjuka i vatten. Mosa dem med gaffel
till en massa. Tillsätt sedan moset till en smet som Du blandat
av.
1 dl mald sötmandel.
3 st rivna bittermandlar.
½ dl strösocker.
3 msk vetemjöl.
2 st ägg.
2,5 dl mjölk.
Till en stor form görs satsen 3- dubbel. (= En 2-kilos squash
som urkärnas)
Grädda i ugnen ca 200 grader i 25 minuter. Kvarstå sedan i ugnen
ca 15 minuter på eftervärmen. Servera med Hallonsylt eller jordgubbssylt.
Hallonsylt
ca 1,5 kg
1 kg hallon
1/2 dl vatten
7-8 dl strösocker
1 krm natriumbensoat
Gör så här
Rensa bären och lägg dem i en gryta. Tillsätt vattnet. Koka
upp långsamt på svag värme under lock och fortsätt koka på svag
värme i 5 min. Tillsätt socker, rör om och koka upp. Låt sylten
koka på svag värme utan lock i 10 min. Tag bort skum. Rör ut
natriumbensoat med en liten mängd sylt och blanda sedan ner
det i resten av sylten. Häll upp sylten på varma, rengjorda
burkar och sätt genast på locket. Förvara svalt.
Jordgubb och rabarbersylt
500 gr jordgubbar
1 kg rabarber
1,4 l socker
Om den inte ska frysas
1,5 krm natriumbensonat
1,5 krm kaliumsorbat
Skölj bara bären om det är absolut nödvändigt Varva bären med
sockret i en gryta, låt den stå och safta sig. Koka bärmassan
långsamt och under viss omrörning på svag värme 10-20 min.Skaka
grytan ett par ggr under tiden Ta grytan från värmen och låt
sylten vila ett par minuter.Skumma. Häll upp i plastburkar och
frys eller:Rör ut konserveringsmedlen i en kopp med lite av
den varma sylten och rör ner det i grytan. Häll upp på varma
burkar ända till kanten.
Rårörd jordgubbssylt.
2 l jordgubbar
5 dl socker
(½ - 1 gr bensonat om den inte ska frysas.)
Rensa och skölj bären, varva dem i en bunke med sockret. Rör
lugnt med träslev i 45 minuter. Häll upp sylten på rengjorda
burkar och frys.