Paulas squashsoppa
4 personer
600 g squash
7 dl mjölk
2 st hönsbuljongtärningar
1 tsk sambal olek
1 dl lätt creme fraiche
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
Skala och hacka löken. Skär squashen i bitar.
Fräs löken i en gryta, tillsätt squashen, mjölk och buljongtärningarna.
Koka soppan med lock i 10 minuter. Rör i crème fraiche och smaksätt
med sambal olek och ev. salt. Servera med ett gott bröd till.
Soppan går utmärkt att frysas DS.
Bondbröd från grekland
2 st:
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk olja
1 msk salt
12 dl vetemjöl
Gör så här:
Lös jästen i vattnet, tillsätt olja och salt. Blanda i mjölet
lite i taget och arbeta till en smidig deg. Heller lite ör lite
mjöl än för mycket. Degen bör jäsa i 4 timmar eller över natten
i rumstemperatur för att utvecklas väl. Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma
till två stora rundbullar som du bara trycker ut lite lätt.
Lägg dem på en plåt med plåtpapper på. Sätt in dem direkt i
ugnen på näst nedersta falsen och grädda dem i 5 minuter. Sänk
värmen till 225 grader och grädda i ytterligare 45 minuter.
Låt bröden svalna på galler.