Birgittas Saffranspannkaka med salmbärssylt
en gotländsk delikatess
5 st ägg
3 dl grädde
2 dl standardmjölk
½ tsk salt
2 msk socker
1 nypa mald saffran
1 dl kokt rundkornigt ris
1 dl russin
1 dl hackad sötmandel
Gör så här:
Rör ut den finstötta saffran i mjölken och grädden. Blanda riset
med gräddmjölken, ägg, socker, hackad mandel och russin.
Häll smeten i en smord ugnssäker form eller djupt ugnssäkert
fat.
Grädda i mitten av ugnen tills puddingen fått färg i 225 grader
i ca
30 minuter Gör heller två st. istället för att dubblera satsen.
Servera saffranspannkakan ljummen med sylt av salmbär och om
det inte finns använd helst björnbärssylt, det går också med
hallonsylt.
Salmbärssylt
ca 1 liter sylt:
2 liter salmbär
7 dl strösocker
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Rensa och skölj bären. Varva sedan socker och bär i en rostfrigryta.
Låt allt sjuda i ca. 15-20 minuter. Skumma av då och då när
bären sjunkit. Blanda i Natriumbensonatet som är utrört i lite
kallt vatten. Häll sedan den varma sylten i rena glasburkar.
Sätt på locken direkt. Förvara burkarna svalt.
Salmbärssylt är en specialitet från gotländ. Sylten kommer från
salmbären. Salmbärens latinska namn är Rubus caesius de kallas
även Blåhallon, salomonbär eller salmunnabär. Salmbären växer
vilt och är släkt med både björnbär och hallon. Sylten är enkel
att tillaga.