• Birgittas Saffranspannkaka med salmbärssylt

    ca 6 pers

    en gotländsk delikatess

    5 st ägg
    3 dl grädde
    2 dl standardmjölk
    ½ tsk salt
    2 msk socker
    1 nypa mald saffran
    1 dl kokt rundkornigt ris
    1 dl russin
    1 dl hackad sötmandel

    Gör så här:
    Rör ut den finstötta saffran i mjölken och grädden. Blanda riset med gräddmjölken, ägg, socker, hackad mandel och russin.
    Häll smeten i en smord ugnssäker form eller djupt ugnssäkert fat.
    Grädda i mitten av ugnen tills puddingen fått färg i 225 grader i ca
    30 minuter Gör heller två st. istället för att dubblera satsen.


    Servera saffranspannkakan ljummen med sylt av salmbär och om det inte finns använd helst björnbärssylt, det går också med hallonsylt.

    Salmbärssylt

    ca 1 liter sylt:

    2 liter salmbär
    7 dl strösocker
    1 krm natriumbensoat


    Gör så här:
    Rensa och skölj bären. Varva sedan socker och bär i en rostfrigryta. Låt allt sjuda i ca. 15-20 minuter. Skumma av då och då när bären sjunkit. Blanda i Natriumbensonatet som är utrört i lite kallt vatten. Häll sedan den varma sylten i rena glasburkar. Sätt på locken direkt. Förvara burkarna svalt.


    Salmbärssylt är en specialitet från gotländ. Sylten kommer från salmbären. Salmbärens latinska namn är Rubus caesius de kallas även Blåhallon, salomonbär eller salmunnabär. Salmbären växer vilt och är släkt med både björnbär och hallon. Sylten är enkel att tillaga.